Wat is een opgezette buik, wat zijn de oorzaken en wat kun je doen ter voorkoming of behandeling. Hier vind je de antwoorden op de meeste gestelde vragen.
Inhoudsopgave
Wat is een opgezette buik?
Een opgezette buik met een opgeblazen gevoel is meestal een gevolg van een niet goed werkende spijsvertering. Een verstoorde darmflora ligt hier vaak aan ten grondslag. Er is sprake van overmatige gasvorming in het maagdarmkanaal. Dit kan leiden tot buikpijn, misselijkheid, een vol gevoel, boeren, winderigheid (flatulentie). In de meeste gevallen zijn de klachten onschuldig en eenvoudig te voorkomen en verhelpen.
Wat zijn de oorzaken van een opgezette buik?
Er kunnen diverse oorzaken zijn Meest voorkomende oorzaken zijn te veel eten, verkeerde voeding of te snel eten. Dit leidt tot een opgeblazen gevoel en winderigheid. Het openbaart zich ook vaak tijdens de zwangerschap en rond de menstruatie. Andere bekende oorzaken zijn het drinken van koolzuurhoudende dranken, een voedselallergie, roken en stress.
Wat zijn oorzaken van een opgezette buik tijdens de menstruatie?
Tijdens of voor de menstruatie kun je er ook van last krijgen. Deze wordt dan veroorzaakt door de hormonale veranderingen in je lichaam tijdens de maandelijkse cyclus. Het gevolg van deze hormonale veranderingen is dat de darmen trager gaan werken en er meer vocht aan de darmen wordt onttrokken. Hierdoor kan de ontlasting pijnlijker worden en kan obstipatie ontstaan. Ook is er sprake van meer gas in de darmen waardoor deze rommelende geluiden produceren en je last kunt krijgen van winderigheid.
Hoe kun je een opgezette buik voorkomen?
Een opgezette buik is niet fijn. Gelukkig kun je door aanpassing van je leefwijze het risico op darmproblemen verkleinen of al aanwezige klachten laten verdwijnen.
- eet minder, gezonder en regelmatiger. Meerdere kleinere maaltijden zijn beter dan enkele stevige diners.
- probeer het voedsel goed te kauwen voordat je het doorslikt
- stap structureel over op vetarm en vezelrijk voedsel. Dit zorgt voor een betere spijsvertering
- drink dagelijks veel water
- zorg voor voldoende lichaamsbeweging
- probeer niet of zo min mogelijk te roken
- probeer stressvolle situaties te vermijden
Welke behandeling helpt?
Het is geen ernstige aandoening. Met een ander voedingspatroon kunt aan dit probleem veel verhelpen. Daarnaast zijn er goed werkende middelen bij een opgezette buik en eventuele obstipatie. Dulcogas, een medisch hulpmiddel dat je inneemt zonder water en op je tong laat smelten, helpt gas uit de maag te verwijderen en tegen en werkt effectief bij een opgeblazen gevoel met boeren en flatulentie (winderigheid). Dulcogas is verkrijgbaar bij de drogist en apotheek of online via obstipatie.eu/drogisterij.net. In geval van obstipatie kun je het laxeermiddel Dulcolax gebruiken. Dulcolax is verkrijgbaar als tablet, voor effectieve verlichting na 6 tot 12 uur. Voor snelle verlichting (plus/minus 20 minuten na inname) zijn er Dulcolax zetpillen. Voor Dulcodruppels en Dulcopearls geldt dat je de dosis kun aanpassen aan je behoefte. Dulcopearls zijn bovendien handig om mee te nemen.
Wanneer naar de huisarts?
Bij aanhoudende of verergering van de klachten van een opgeblazen gevoel en obstipatie, is het raadzaam om de huisarts te raadplegen. Ook bij pijn is het verstandig om de arts te consulteren.
Heb je andere vragen? Neem gerust contact op met onze redactie